Țânțarul – Familia Culicidae
Țânțarul – Familia Culicidae
De-a lungul timpului țânțarul a primit titlul de ucigașul numărul unu al Planetei, din pricina numeroaselor boli și maladii pe care le poate transmite printr-o simplă înțepătură. Aceștia au apărut cu 400 de milioane de ani în urmă și însumează până în acest moment 3.500 de specii diferite. De altfel, au reușit să îți câștige reputația „cea mai antipatică insectă din lume”, pentru că până și înțepătura unui țânțar comun, poate reprezenta un pericol iminent pentru om. În prezent, studiile arată că în fiecare an aproximativ 250 de milioane de an sunt infectați cu malarie, iar 850.00 dintre aceștia mor. De asemenea, mușcăturile acestei insecte pot provoca afecțiuni serioase ale pielii și ale sistemului nervos.
Cum recunoști un țânțar?
Țânțarii sunt foarte ușor de recunoscut, în special pentru că suntem familiarizați cu ei. Au corpul format din cap torace și abdomen, însă fiecare dintre aceste părți prezintă anumite specificații. Capul are doi ochi compuși, două antene articulate și gura are piese chitinoase. Toracele este format din trei segmente, având pe partea dorsală aripile, iar pe partea ventrală trei perechi de picioare articulate. De asemenea, pe abdomenul țânțarului vei observa opt segmente, care pe partea ventrală au câte o pereche de orificii respiratorii numite stigme.
Cât trăiește un țânțar și cum se înmulțește?
Țânțarii fac parte din ordinul Diptera și spre deosebire de celelalte insecte, aceștia au un ac lung cu ajutorul căruia pot înțepa atât pielea animalelor, cât și pe cea a oamenilor. S-a remarcat o diferență semnificativă în ceea ce privește durata de viață a țânțarilor femele și a masculilor. Așadar, o femelă poate trăi între 42 și 56 de zile, în timp ce un mascul supraviețuiește aproximativ 10 zile. De altfel, un lucru mai puțin cunoscut despre aceste insecte este specificul lor de hrănire care ne arată că doar femelele se hrănesc cu sânge de om, în timp de masculii sunt vegetarieni și se alimentează cu nectarul florilor și fructelor.
Totodată, procesul de reproducere al țânțarilor poate fi făcut prin metamorfoză completă sau incompletă, motiv pentru care ouăle urmează două cicluri diferite: ou → larvă → nimfă (metamorfoza completă) sau ou → larvă → adult (metamorfoza incompletă). Femelele depun ouăle la suprafața apei sau în zonele în care ar putea apărea inundații, iar odată ce acestea depășesc stadiul de ou , devin larve și pot trăi în orice tip de apă. Ulterior, după ce petrec 4 sau 10 zile în stadiul de larvă, țânțarii evoluează în pupe. După câteva săptămâni, aceștia părăsesc pupa și ies la suprafață.
De ce sunt dăunători țânțarii?
De-a lungul timpului, insecta a transmis și purtat unele dintre cele mai periculoase boli posibile, iar în anumite părți ale lumii aceasta provocă câte o victimă la fiecare 40 de secunde.
Malaria:
este o boala care se transmite prin mușcătura țânțarului anofel și este întâlnită cel mai des în Africa sub-sahariana. Simptomele infectării se simt abia după 830 de zile și pot include febră, frisoane, dureri articulare, anemie, cefalee, astenie și paralizii.
Febra galbenă:
este provocată de un arbovirus și este întâlnită în zonele tropicale ale Africii și regiunile nordice ale Americii de Sud. Boala este purtată de țânțarii Aedes Aegypti. După cele 36 de zile de incubație, persoana infectată va începe să manifeste dureri abdominale și musculare, febră foarte mare și subită, iar fața i se va congestiona.
Febra Dengue:
este provocată de un virus transmis de țânțarii Aedes și se manifestă prin simptome precum febra foarte mare, dureri la nivelul articulațiilor și pete roșii.
Febra West Nile:
se întâlnește cel mai des în Europa, în state precum Grecia, Rusia, Portugalia și chiar în Bulgaria sau România. Deși simptomele sunt adesea ușor de confundat cu cele ale gripei clasice, există tulpini mai periculoase ale virusului care pot provoca boli precum meningita, encefalita sau meningo-encefalita.
Encefalita virală:
această boală debutează brusc și prezintă simptome precum febra, stări de rău generale, cefalee și vărsături.
De asemenea, filarioza limfatică este o afecțiuni cauzată de o serie de paraziți precum Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori care sunt transmiși de țânțar. Anual, boala afectază în total 120 de milioane de oameni din toată lumea, în timp ce 40 de milioane au o formă gravă. Interesant la filarioza limfatică este faptul că simptomele nu apar decât după mulți ani de la infecție, timp în care cantitatea de paraziți din sânge crește. O altă boala transmisă de țânțar este Chikungunya. Boala se găsește în Asia și India și debutează prin erupții cutanate, dureri de cap greață și oboseală, însă cu toate că nu există un remediu, majoritatea persoanelor infectate reușesc să se recupereze.
PENTRU cine prestam servicii de dezinsectie?
Ce atrage țânțarii în locuința ta?
Bacterii:
pielea noastră este gazda unui trilion de microbi, din care doar 10% sunt microbi comuni, în timp ce restul sunt specifici fiecărei persoane în parte. Așadar, există unii microbi care sunt atractanți pentru țânțari, motiv pentru care unii oameni sunt victime sigure ale țânțarilor.
Compușii chimici:
corpul nostru emană aproximativ 2000 de mirosuri, iar 227 dintre acestea sunt atractive pentru insecte. Acidul lactic, acidul carboxilic și octenolul sunt doar câteva, însă și dioxidul de carbon pe care îl expirăm este, de asemenea, un factor atractant pentru țânțari.
Mișcarea și căldura:
fanii sportului în aer liber pe timpul verii sunt victime sigure ale țânțarilor.
Cum se poate preveni infestarea cu țânțari?
Dacă te numeri printre cei care sunt mereu ținta țânțarilor, atunci trebuie să ai în vedere câteva metode prin care să poți să îi ții cât mai departe de pielea ta:
Alege corect vestimentația:
Evită hainele închise la culoare și alege pantaloni sau bluze cu mâneci lungi.
Nu te expune:
Evită să te plimbi prin parcuri care au lacuri sau mlaștini și încearcă să ieși din casă doar după lăsarea întunericului.
Poți folosi o substanță chimică care să îi țină pe țânțari departe de tine:
- Există în acest moment pe piață o mulțime de metode de protecție împotriva țânțarilor.
Cum ajung în locuința sau în curtea noastră?
Țânțarii sunt vietăți care trăiesc în natură, așa încât nu este deloc de mirare că îi întâlnim în orice colț al curții noastre odată cu lăsarea întunericului. Cu toate acestea, pot intra și în case și ne pot tulbura somnul și starea de bine.
Ușile lăsate deschise;
Crăpături și goluri în geamuri;
Găuri în guri de aerisire și țevi;
Țevi sau conducte.
Cum poți scăpa pe cont propriu de țânțari
Există câteva metode prin care poți să te protejezi pe tine și interiorul locuinței tale, fără să apelezi la metode chimice, foarte intruzive.
Uleiul de vanilie combinat cu uleiul de măsline;
Uleiul de eucalipt cu lămâie;
Uleiul de citronele;
Uleiul de iarba mâței.
Chimenul dulce;
Cimbrul;
Ulei de cuișoare;
Extractul de țelină;
Uleiul de neem.
Cum poți scăpa definitiv de țânțari
Țânțarii sunt unele dintre cele mai neplăcute insecte existente pe Pământ, motiv pentru care atunci când te confrunți cu ei și nu vei găsi rezolvare de unul singur vei avea nevoie de ajutorul unor specialiști. Așadar, cu ajutorul unor tehnici specializate și cu dispozitivele și substanțele potrivite, aceștia te vor ajuta să scapi de invazia de țânțari.
Cui te adresezi în cazul unor infestări prezente în imediata vecinătate?
În situația în care constați că un focar de țânțari se află pe domeniul public, care îți afectează ție și vecinilor starea de bine și posibilitatea de a duce o viață liniștită, atunci îți recomandăm să te adresezi Primăriei cu o sesizare, care ulterior, va lua toate măsurile necesare.
Cum te poate ajuta o echipă de profesioniștii?
Toate metodele pe care ți le oferim la Compania DDD sunt verificate și autorizate de către toate instituțiile avizate în domeniu. Fiecare tratament propus este atent pregătit în baza unor date științifice foarte clar, care îți garantează succesul. Cu toate acestea, în cazul în care nu vom reuși ca după prima procedura finalizată să te scăpăm de țânțari, vom reveni pentru a o repeta, fără costuri suplimentare. De asemenea, este bine să reții că acestea insecte apar în mod constant în zonele umede, pe tot parcursul sezonului cald, așa că vor fi necesare intervenții lunare la fața locului.
Alege o echipă de dezinsectie profesionistă
La Compania DDD dispunem de echipamente eficiente și de soluții optime care îți vor reda confortul pe care ți-l dorești în locuință. Gândacii din casă sunt mai buni în a se ascunde decât ești tu în a-i găsi, și ouăle lor sunt protejate natural împotriva multor insecticide comerciale și sunt greu de prins cu capcane pentru gândaci. Fără echipament, materiale și cunostinte speciale, controlul dăunătorilor pentru gândaci poate fi o luptă pierdută.
Cum te poate ajuta o echipă de profesioniștii?
Toate metodele pe care ți le oferim la Compania DDD sunt verificate și autorizate de către toate instituțiile avizate în domeniu. Fiecare tratament propus este atent pregătit în baza unor date științifice foarte clar, care îți garantează succesul. Cu toate acestea, în cazul în care nu vom reuși ca după prima procedura finalizată să te scăpăm de țânțari, vom reveni pentru a o repeta, fără costuri suplimentare. De asemenea, este bine să reții că acestea insecte apar în mod constant în zonele umede, pe tot parcursul sezonului cald, așa că vor fi necesare intervenții lunare la fața locului.
Ce metode de combatere a țânțarilor de bucătărie utilizează Compania DDD?
Elaborăm soluții personalizate, în funcție de gravitatea problemei, însă pașii principali pe care îi urmăm sunt standard. De aceea, cu câteva luni înainte de începerea sezonului rece va fi necesară realizarea unei delarvizări, care va fi efectuată în două etape. Cu ajutorul unei substanțe larvicide se va pulveriza zona de interes pentru a se combate ouăle depuse, care stau pe luciul apei. Ulterior, când începe sezonul cald, se vor elimina insectele adulte.
Delarvizarea:
Cu ajutorul unui dispozitiv ULV sau a unui atomizor se pulverizează larvicid pe toată zona de interes precum, coroanele copacilor, tufele de vegetație sau gardul viu.
Eliminarea insectelor adulte:
În această etapă se va utiliza, de asemenea, un dispozitiv ULV sau un atomizor cu care se va pulveriza insecticid, pe aceleași zone de interes.
Toate substanțele pe care le folosim sunt sigure pentru om și pentru animalele de companie, însă este recomandat ca în cazul în care aveți un acvariu sau un iaz mic în curte să atenționați echipa de intervenție. În acest caz, specialiștii noștri vor acționa cu precauție, dat fiind faptul că substanțele sunt nocive în mediul acvatic.
La final, vei primi de la noi o garanție de 30 de zile de la momentul în care cea de-a doua etapă a procedurii a fost efectuată. De asemenea, reține că vei primi garanția NUMAI în baza procesului verbal întocmit de echipa de intervenție.
Ce trebuie să știi despre substanțele pe care Compania DDD le utilizează?
Substanțele utilizate de noi sunt sigure pentru ființele cu sânge cald, însă acestea sunt nocive pentru mediul acvatic.
Documente:
După încheierea procedurilor echipa noastră îți va oferi un proces verbal de recepție a serviciilor, în care vei regăsi menționate substanțele care au fost utilizate, numărul lotului de fabricație al acestora, metodele prin care au fost aplicate, cantitatea de substanță care a fost folosită diluția, norma de aplicare, suprafață tratată, recomandările către beneficiar după caz și gradul de infestare detectat. De asemenea, se va menționa și garanția oferită.
Toate intervențiile pe care le efectuăm pot fi achitate atât cash cât și cu cardul.
Pentru fiecare tratament vei primi o factură fiscală și un bon emis de operatorii noștri, care vor avea asupra lor o casă de marcat portabilă.
Nu vom presta niciun fel de serviciu DDD fără să emitem factură fiscală. Atât factura, cât și procesul verbal sunt documente oficiale care atestă prestarea și asumarea serviciilor noastre.
În cazul în care ne vei solicita, operatorii îți pot lăsa o copie a avizului de punere pe piață emis de Comisia Națională de Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății, pentru produsele utilizate în cadrul serviciilor prestate.
Dacă îți dorești ca vara aceasta să nu te mai îngrijorezi cu privire la înțepăturile de țânțari, atunci este momentul să apelezi la serviciile noastre. La Compania DDD te asigurăm mereu de cele mai bune rezultate și de soluții eficiente, sigure pentru locuința ta.
Cât costă să scapi de gândacii de țânțari
Programul „MosquitoShield” este ideal pentru eliminarea țânțarilor, iar costul său este de 250 lei/etapă pentru o curte rezidențială de până la 500 mp.
Garanția de 300%
In plus, dacă incă nu te-ai convins, la noi ai și garanție a serviciilor de dezinsectie contra gândacilor de bucătărie:
GARANȚIE 100% – operatorii noștri vor prepara substanțele în fața ta astfel încât să eliminăm din start una dintre cele mai mari temeri ale clienților în general. Pentru a fi 100% mulțumit, în cazul în care nu se întâmplă acest lucru nu achiți intervenția.
GARANȚIE 200% – în funcție de dăunătorul vizat, după prima sau a doua etapă, se oferă garanție de 100% asupra rezultatelor timp de 30 de zile! Dacă nu ești pe deplin mulțumit, repetăm intervenția timp de 30 de zile, până vei fi 100% mulțumit.
GARANȚIE 300% – Dacă totuși după 30 de zile, încă nu ești pe deplin mulțumit, iți restituim integral contravaloarea intervenției, astfel încât să te poți adresa oricărui alt prestator ales de tine, pentru a fi 100% mulțumit! Pur și simplu! Nu-i așa?