Compania DDD – Firma DDD Bucuresti prestari servicii DDD

gandacii de bucatarie 1

Carii de lemn – Anobium Punctatum

caria de lemn mica

Carii de lemn

Carii de lemn fac parte din ordinul coleopterelor și sunt insecte care trăiesc și se dezvoltă cu precădere în zonele cu climat temperat. Deși nu sunt dăunători pentru organismul uman, carii de lemn provoacă foarte multe neplăceri la nivel estetic și funcțional, hrănindu-se cu lemnul din casele noastre, care a fost în prealabil atacat de ciuperci sau mucegai. Odată vulnerabilizat, lemnul devine mai ușor de consumat și mai atractiv pentru cari. În România, cel mai cunoscut tip de car de lemn este Anobium Punctatum, care consumă lemnul moale, fără să afecteze structurile de rezistență dure ale pieselor de mobilier. Cu toate acestea, este foarte important ca atunci când sesizezi o posibilă infestare cu aceste insecte să te adresezi unor specialiști, pentru că în timp pot provoca daune semnificative.

Cum recunoști un car de lemn?

Există mai multe specii de carii de lemn, iar în funcție de acest aspect, mărimea lor poate varia între 1,5 mm și 6 mm. Totuși, toate insectele au o caracteristică comună, și anume faptul că își pot ascunde capul sub platoșa gâtului. Partea lor posterioară este acoperită de aripi, corpul are o formă cilindrică, iar capul este prevăzut cu două antene lungi, care sunt împărțite în mai multe segmente. Larvele sunt supranumite și „viermii lemnului”, iar aspectul lor este ușor diferit față de cel al adulților. Acestea sunt mai înguste în zona abdominală și au trei perechi de picioare în zona toracică. Capul se distinge ușor, având o culoare mai închisă, iar cavitatea lor bucală este prevăzută cu mandibule puternice pentru rupt și masticat.

Cât trăiește un car de lemn și cum se înmulțește?

Odată cu primele semne ale primăverii, insectele adulte ies de la adăpost, iar de cele mai multe ori, durata de viață în afara lemnului este foarte scurtă pentru că cele mai multe dintre ele mor imediat după ce se reproduc. Carii nu reușesc să trăiască în lemnul viu, motiv pentru care au nevoie de un lemn care a fost tăiat de cel puțin 4 ani, pentru a supraviețui. Așadar, femelele depun ouăle în crăpăturile lemnului, în găurile deja formate ori sub lemn, așezându-le în grupuri de câte 50 de ouă, ce arată ca niște mici perle albe.

Ulterior, ouăle se vor transforma în larve de culoare crem albicios, care inițial nu au mai mult de 1 mm. Carii de lemn trăiesc în mediul în care s-au născut pentru aproximativ 4 ani, timp în care se hrănesc cu lemn și sapă canale la întâmplare. La finalul stadiului de larvă, aceștia ajung să aibă 6-7 mm lungime și încep transformarea. Pentru a ajunge la faza de pupă, insectele se deplasează către suprafața lemnului, proces care poate dura până la 6 săptămâni. După finalizarea acestui stagiu, carul evoluează în adult și sapă găuri rotunde cu diametrul de 1-1,5 mm și iese la suprafață pentru a se înmulți.

Cum ne pot afecta carii de lemn? 

Deși nu sunt periculoase pentru sănătatea omului, aceste insecte, îți pot afecta totuși traiul de zi cu zi, provocându-ți foarte multe neplăceri la nivel estetic. Lemnul este un material foarte iubit de către cari, mucegaiuri și ciuperci, în special atunci când umiditatea sa depășește 18-20%. De cele mai multe ori, lemnul atacat de cari se găsește în zone mai puțin vizibile, precum poduri, beciuri sau zone acoperite de parchet sau izolație termică și fonică. În timp, carii de lemn pot măcina materialul și îl pot distruge, cauzând grave probleme în rezistența și funcționalitatea pieselor de mobilier din casa ta.

PENTRU cine prestam servicii de dezinsectie?

institutii

Ce atrage carii de lemn în locuința ta?

Apariția insectelor este adesea influențată de tipul de lemn din care este realizat mobilierul. De cele mai multe ori, arborii rășinoși, care au rășina distribuită în lemn sunt ținta principală a carului. Așadar, lemnul de molid, larice sau douglas este mediul perfect dezvoltare pentru aceste dăunătoare, cu toate că nici lemnul mai dur nu este în deplină siguranță. În cazul stejarului și a salcâmului, de exemplu, carul va ataca numai zona de suprafață albrun a lemnului, duramentul fiind mai greu de mestecat.  

Cum ajung în casă? 

Insectele pot ajunge în casa ta chiar din lemnul „viu”. Acestea se regăsesc de cele mai multe ori între coajă și trunchi, motiv pentru care atunci când urmează să lucrezi cu lemn trebuie să te asiguri că produsul brut nu a fost infestat. De aceea, în construcții se practică tratarea imediată a lemnului prin încălzirea la 60°C sau prin tratamente cu abur.

Cum poți stai departe de o infestare cu carii de lemn

Alte două soluții naturale, care te pot proteja de o infestare cu carii de lemn sunt silicatul de sodiu sau uleiul de cedru. Acestea pot fi aplicate pe lemnul neinfestat pentru a preveni apariția insectelor în timp.

Cum se poate preveni infestarea cu carii de lemn?

Pentru a te asigura că lemnul nu atinge nivelul necesar de umiditate pentru ca aceștia să trăiască în interiorul său, este bine să aplici un tratament de prevenție asupra sa. Majoritatea soluțiilor de pe piață conțin biocide, însă există și variante naturale pentru cei care nu își doresc să apeleze la varianta toxică.

Cum poți scăpa pe cont propriu de carii de lemn?

Una dintre cele mai vechi metode prin care poți scăpa de carii de lemn la tine acasă este o soluție formată din sulfatul de cupru, cunoscut în mod popular sub denumirea de „piatră vânătă”, care este îmbinat cu laptele de var, formând „zeama bordeleză”. Acest insecticid preparat în casă este utilizat pentru mai multe tipuri de dăunători vii. De asemenea, o soluție la fel de cunoscută este boraxul, care deși la început nu pare foarte periculos, este, de fapt, un insecticid foarte puternic, pe care mulți dintre fermieri îl utilizează pentru a ucide rozătoarele de câmpie.

Cum poți scăpa definitiv de carii de lemn?

Acestea nu sunt dăunătoare de care să poți să scapi foarte ușor, în special pentru că în majoritatea timpului stau ascunse în canalele pe care le-au format. De aceea, dacă ai depistat posibilitatea unei asemenea infestări, iar soluțiile din comerț nu ți-au adus niciun fel de rezultat, atunci este momentul să apelezi la o echipă de profesioniști. Aceștia au acces la substanțe, tehnici și dispozitive eficiente, care sunt ideale în lupta cu carii de lemn.

Compania DDD® Firma Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie, Servicii DDD

Alege o echipă de dezinsectie profesionistă

La Compania DDD dispunem de echipamente de ultimă generație și de soluții practice care te vor ajuta să obții rezultate bune imediat.

Poze Despre noi

Ce trebuie să faci înainte și după sosirea echipei de profesioniști?

Pregătirea locuinței înaintea intervenției

Dacă în locuința ta se regăsesc mai multe obiecte de mobilier din lemn, este recomandat ca intervenția să se facă în toată casa, nu doar asupra zonelor în care s-a observat infestarea. De aceea, înainte de sosirea echipei, îți sugerăm să eliberezi dulapurile de haine sau alte obiecte, pentru a facilita accesul profesioniștilor. De asemenea, este o idee bună să ridici covoarele de pe podea tot pentru a oferi mai multă libertate de mișcare.

Ce faci în timpul prestării serviciului de dezinsecție?

La Compania DDD lucrăm cu substanțe sigure pentru oameni și animale de companie. Cu toate acestea, există riscul ca unii vapori inhalați să fie neplăcuți pentru cei cu sensibilitate ridicată, motiv pentru care îți recomandăm ca pe parcursul intervenției să rămâi în afara locuinței pentru a evita orice fel de situații neplăcute.

Ce faci după intervenția echipei de dezinsecție?

După finalizarea etapelor de tratament, locuința trebuie să fie evacuată pentru cel puțin două ore, timp în care toate geamurile vor rămâne deschise pentru a se aerisi. Totodată, îți sugerăm să nu speli pardoseala timp de 6 ore după intervenție.

Ce faci între prima etapă și a două etapă de dezinsecție contra gândacilor de bucătărie?

Între cele două etape ale procedurii de dezinsecție, cadavrele insectelor trebuie identificate și strânse în mod constant. Totodată, se recomandă ca zonele care au fost tratate să fie monitorizate, pentru a se determina dacă au început să apară pui de insecte din ouăle depuse până la efectuarea primei etape de tratament.

Cum te poate ajuta o echipă de profesioniștii? 

Tratamentele pe care le aplicăm pentru a te scăpa de carii de lemn sunt autorizate și atent gândite pentru a aduce rezultatele cele mai bune. Așadar, echipa noastră îți pune la dispoziție cele mai noi tehnici, raportate la ultimele descoperiri științifice, în așa fel încât să îți poți relua activitățile în cel mai scurt timp. La fața locului, vom decide care este abordarea care ar aduce rezultate bune, într-un timp scurt, iar în cazul în care nu vom reuși să remediem situația, te asigurăm că vom reveni pentru a efectua o altă intervenție, fără să solicităm alte plăți suplimentare. În cazul aproape imposibil în care se constată că problema persistă și că nu putem să o rezolvăm, îți garantăm că îți vom rambursa toate sumele plătite.

Ce metode de combatere utilizează Compania DDD?

Elaborăm soluții personalizate, în funcție de gravitatea problemei, însă pașii principali pe care îi urmăm sunt standard: 

Etapa 1

u ajutorul unui nebulizator care produce „ceață rece”, vom pulveriza un lichid de șoc în particule de 5/10 microni, care are capacitatea de a pătrunde chiar și în cele mai mici spații ale lemnului, pentru a elimina complet focarele de infestare.

Etapa 2

În această etapă, care va avea loc după trei săptămâni, se va respecta aceeași procedură, însă se va pulveriza insecticid lichid de remanență, care nu are niciun fel de miros și nu este dăunător pentru oameni sau animalele de companie. Substanțele pe care le utilizăm în ambele etape ale tratamentului au gradele de toxicitate III și IV, așa încât nici tu, nici animalele de companie să nu fiți supuși pericolului. Totuși, îți recomandăm să aerisești întreaga casă pentru cel puțin două ore după finalizarea intervenției. Garanția pe care ți-o oferim are o valabilitate de 30 de zile de la momentul efectuării ultimei proceduri de dezinsecție. Aceasta va intra în posesia ta NUMAI în baza unui proces verbal întocmit la fața locului de către echipa de intervenție.

Ce trebuie să știi despre substanțele pe care Compania DDD le utilizează? 

Dacă substanțele de șoc care sunt aplicate în prima etapă a procedurii pot avea un miros puternic, cele de remanență, pulverizate în a doua etapă sunt inodore sau pot avea un parfum plăcut. Cu toate acestea, NU sunt periculoase pentru om sau animale. 

Documente:

După ce procedurile de tratament sunt încheiate, tehnicienii noștri îți vor pune la dispoziție un proces verbal care va atesta recepția lucrărilor. În acesta se vor regăsi informații precum: substanțele care au fost utilizate, numărul lotului de fabricație al acestora, metodele prin care au fost aplicate, cantitatea de substanță care a fost folosită, diluția, norma de aplicare, suprafață care a fost tratată, recomandările către beneficiar după caz și gradul de infestare detectat. De asemenea, în acesta se va menționa și garanția oferită. 
 
Toate intervențiile efectuate de noi pot fi achitate atât cash cât și cu cardul.
 
La finalizarea fiecărei proceduri vei primi o factură fiscală și un bon emis de operatorii noștri, care vor avea asupra lor o casă de marcat portabilă. 

Serviciile DDD nu vor fi prestate fără să emitem factură fiscală. Atât factura cât și procesul verbal sunt documente oficiale care atestă prestarea și asumarea serviciilor noastre. 
 
În cazul în care ne vei solicita, operatorii îți pot lăsa o copie a avizului de punere pe piață emis de Comisia Națională de Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății, pentru produsele utilizate în cadrul serviciilor prestate.
 
Bucură-te de libertate în propria casă și de o locuință lipsită de insecte dăunătoare cu ajutorul serviciilor profesioniste de dezinsecție pe care ți le punem la dispoziție. Compania DDD vine în ajutorul tău, ori de câte ori ai nevoie! Dispunem de personal calificat și de tehnici de ultimă generație, așa încât îți garantăm un rezultat excelent de fiecare dată.

Cât costă să scapi de carii de lemn

Scroll to Top
Call Now Button