Ploșnița de pat – Cimex lectularius
Ploșnițele de pat sunt insecte care au apărut pe pământ cu 40 de milioane de ani înaintea oamenilor, iar dezvoltarea și evoluția lor a fost puternic avantajată de condițiile de mediu. Astăzi, acestea s-au transformat într-un dușman al liniștii în propria casă, dat fiind faptul că prezența lor în locuințele noastre s-a intensificat. Cunoscută sub denumirea sa latină de cimex lectularius, ploșnița de pat are numeroase apelative și în România, care diferă în funcție de regiunea și de zona țării. Un lucru este cert, însă, nimănui nu-i face plăcere să treacă printr-o infestare cu ploșnițe de pat, date fiind reacțiile alergice pe care le pot provoca.
Cum recunoști o ploșniță de pat?
Ploșnița de pat de culoare brun-roșcată este o insectă hematofagă parazită, care poate fi foarte ușor de identificat prin câteva caracteristici cheie. Este o insectă mică, de aproximativ 4-5 milimetri, are corpul oval, turtit dorso-ventral, iar aripile sale sunt atrofiate, fiind reduse la dimensiunea unor solzi. De asemenea, aceasta are un miros specific, foarte neplăcut, pe care îl va impregna în salteaua și așternuturile tale de pat. Corpul lor este pentagonal, fără gât, iar la nivelul detaliilor, vei observa că are ochii proeminenți, două antene și o trompă pe care o folosește pentru a te înțepa.

Corpul lor este turtit, ceea ce le dă posibilitatea de a se strecura chiar și prin cele mai mici fisuri din mobilă și din pereți. Totodată, ploșnițele de pat sunt cunoscute pentru activitatea nocturnă și pentru faptul că ziua și-o petrec dormind, așa încât cel mai des le vei simți prezența după lăsarea întunericului.
Cât trăiește o ploșniță de pat și cum se înmulțește?
Ploșnițele de pat se metamorfozează într-o serie de etape, trecând prin stagii diferite de evoluție; de la ou la nimfă și apoi la adult. O femelă poate depune între 200 și 500 de ouă în timpul vieții, câte 10-50 de ouă odată. Acestea sunt de culoare gri argintiu, mici, de doar aproximativ un milimetru lungime, fiind extrem de greu de detectat de ochiul uman.
După o perioadă de 6-17 zile, din aceste ouă vor ecloza nimfele, care trebuie să se hrănească pentru ca dezvoltarea să continue. De altfel, trebuie să menționăm că o ploșniță de pat adultă poate rezista și până la un an fără să se alimenteze. În total, perioada de evoluție de la ou la adult variază între 48 și 80 de zile, în funcție de temperatură și hrană, iar durata totală de viață a unei ploșnițe este de aproximativ 10 luni.
De ce sunt dăunătoare ploșnițele de pat?
Deși aceste insecte nu sunt vectori de transmitere a bolilor periculoase la oameni, ele pot în continuare provoca stări de neliniște și numeroase alergii. Înțepăturile ploșnițelor, nu sunt dureroase, pentru că insectele injectează și o substanță care funcționează ca anestezic local, însă de cele mai multe ori, în locul cu pricina apare o iritație puternică, care va fi completată de o senzație de mâncărime și arsură. Deși reacția la înțepătură este diferită de la o persoană la alta, de cele mai multe ori, te vei confrunta cu mici reacții alergice, care în mod cert îți vor afecta starea de bine.
Reține că spre deosebire de înțepăturile de țânțar, mușcăturile de ploșniță au cam aceeași mărime și model, fiind un grup liniar de câte trei mușcături, de cele mai multe ori, poziționate în partea superioară a corpului.
Apariția unor reacții alergice:
Deși nu pot transmite boli grave, mușcăturile de ploșnițe de pat pot cauza reacții alergice complicate;
Apariția unor infecții la nivelul pielii:
Senzația de mâncărime continuă te poate obliga să te scarpini constant, lucru care va aduce cu sine posibilitatea unei infecții;
Tulburări ale somnului, anxietate și izolare socială:
Ploșnițele de pat pot fi foarte supărătoare și pot provoca neplăceri și la nivelul vieții de zi cu zi.
Există studii care arată că gazda inițială a ploșnițelor de pat ar fi fost liliecii și că insectele ar fi trecut la om, în peșterile din Orientul Mijlociu, care au fost locuite atât de oameni, cât și de lilieci. De altfel, conform unor legende, în antichitate, insectele erau folosite ca poțiune pentru a vindeca anumite afecțiuni. Acestea erau arse de romani și greci și folosite pentru a face lipitorile să își elibereze strânsoarea.
De-a lungul timpului, ploșnițele de pat au fost considerate cu adevărat vindecătoare, valoarea lor medicinală fiind recunoscută în tratarea mușcăturilor de șarpe și a infecțiilor la urechi. De asemenea, există o credință conform căreia insectele erau recomandate în tratarea isteriei.
Cum ajunge în casă plosnita de pat?
Datorită dimensiunilor foarte mici și a formei corpului insectele pot pătrunde chiar și prin cele mai mici crăpături din mobilă sau podea. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ploșnițele de pat nu intră de unele singure în casă, ci sunt aduse printr-o serie de obiecte.
– Acestea se pot deplasa de la un apartament la altul;
– Pot fi transportate în valize, genți și îmbrăcăminte,
– Pot fi aduse în casă prin mobilă, saltele și mobilier tapițat.
Cum se poate preveni infestarea cu ploșnițe de pat?
Pentru a putea preveni infestarea casei cu ploșnițe de pat, trebuie să respecți câteva reguli importante. Nu îți recomandăm să aduci în casă saltele sau piese de mobilier găsite afară, chiar dacă acestea par a fi într-o stare foarte bună. De asemenea, dacă obișnuiești să cumperi de la second hand, îți recomandăm să pui hainele într-un sac de plastic, pe care mai apoi să îl pui timp de 30 de minute în uscătorul de rufe, pentru a te asigura că ai omorât toate insectele și ouăle acestora.
Cum poți scăpa pe cont propriu de ploșnițele de pat?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat câteva metode de eradicare a ploșnițelor care s-au dovedit a fi foarte eficiente chiar și în zilele noastre. Plantele precum tutunul și menta sălbatică sau ciupercile erau foarte utile în extirparea acestor insecte. În plus, de la mijlocul secolului al XIX-lea, este recomandat să folosești fumul focului de turbă.
Cum poți scăpa definitiv de ploșnițe de pat?
Dat fiind faptul că nu există o mulțime de metode naturale sau capcane improvizate pe care să le încerci la tine acasă, cel mai indicat este să apelezi la o echipă de specialiști. Aceștia au posibilitatea de a utiliza instrumente și substanțe eficiente, care să poată lupta cu o infestare cu ploșnițe în cel mai simplu și mai puțin invaziv mod posibil.
Alege o echipă de dezinsecție profesionistă
La Compania DDD dispunem de echipamente de ultimă generație și de soluții tehnice de excepție care te vor ajuta să elimini complet problema și care îți vor permite să îți recapeți locuința într-un timp record.
Ce trebuie să faci înainte și după sosirea echipei de profesioniști?
Există câteva reguli pe care trebuie să le ai în vedere în așa fel încât să te asiguri că îi oferi echipei de dezinsecție posibilitatea de a-ți aduce cele mai bune rezultate posibile.
Pregătirea locuinței înaintea intervenției
Este recomandat ca înainte de intervenție să te asiguri de faptul că ai golit toate dulapurile de haine și toate sertarele comodelor de lenjerii de pat. De asemenea, îți sugerăm să pui toate articolele de îmbrăcăminte în urcătorul de rufe la cea mai ridicată temperatură pentru 30 de minute, așa încât să te asiguri că ai ucis toate ploșnițele de pat și ouăle lor. În plus, vei facilita accesul exterminatorului, dacă vei aspira prin toată casa și dacă vei păstra toate hainele în saci de plastic închiși.
Ce faci în timpul prestării serviciului de dezinsecție?
În timpul intervenției ecologice, nu va fi nevoie să părășești locuința, deoarece substanțele nu sunt nocive pentru ființa umană.
Ce faci după intervenția echipei de dezinsecție?
Dacă în casa ta va avea loc o intervenție cu substanțe chimice, atunci îți recomandăm să rămâi în afara locuinței încă 60 de minute după finalizarea procedurii. De asemenea, după ce revii în casă îți sugerăm să aerisești încăperea timp de 2 ore și să nu speli pardoseala pentru cel puțin 6 ore.
Ce faci între prima etapă și a două etapă de dezinsecție ploșnițelor de pat?
Între cele două etape de dezinsecție, vei fi nevoit să aspiri în fiecare zi și să golești sacul aspiratorului într-un sac de gunoi sigilat pe care să îl arunci imediat.
Cum te poate ajuta o echipă de profesioniștii?
Toate procedurile pe care ți le punem la dispoziție la Compania DDD sunt autorizate și certificate, ceea ce înseamnă că rezultatele finale vor fi cele pe care le aștepți. Echipa este la curent cu toate noutățile din domeniu, având mereu acces la tehnologie de ultimă generație și la substanțele potrivite pentru a pune punct infestării.
Cu toate acestea, în cazul în care nu vom reuși să remediem situația, vom reveni pentru a efectua intervenția, fără să solicităm plăți suplimentare. Dacă se constată că problema persistă și că nu putem să o rezolvăm, îți garantăm că îți vom rambursa toate sumele plătite.
Ce metode de combatere a ploșnițelor de pat utilizează Compania DDD?
Dat fiind numărul tot mai mare de cazuri de infestări cu ploșnițe și situațiile specifice din fiecare locuință, noi propunem două metode de combatere foarte eficiente: metoda chimică și metoda ecologică.
Metoda chimică
Etapa 1:
În prima etapă a acestei proceduri clasice se utilizează o pompă de joasă presiune cu care se răspândește insecticid lichid. Pasul acesta este dedicat în special insectelor adulte.
Etapa 2:
Cea de-a doua etapă se va efectua după 18-21 de zile și va acționa asupra ouălor care urmează să eclozeze și a insectelor care au ajuns la maturitate. În acest punct al procedurii se va interveni cu substanțe de șoc care au efecte vizibile imediate.
Metoda organică:
Această metodă este ecologică și propune intervenția cu AquaPy, care este o substanță integrantă, pe bază de piretrine naturale, care acționează prin contact și ingestie. Aceasta distruge sistemul nervos al dăunătorilor și le provoacă moartea.
Ce trebuie să știi despre substanțele pe care Compania DDD le utilizează?
În cazul metodei chimice se folosesc substanțe care fac parte din grupele III și IV de toxicitate, care NU sunt dăunătoare vietăților cu sânge cald, după uscare! Cu toate acestea, vei sesiza un miros înțepător dacă nu aerisești corespunzător locuința.
Substanța ecologică, AquaPy, este un formulat pe bază de apă și beneficiază de tehnologia patent Bayer FFAST. De aceea, este un insecticid ideal pentru tratarea de scurtă durată al spațiilor sensibile, în care activitatea trebuie să continue fără întreruperi.
Ce documente se elibereaza obligatoriu dupa o interventie de combatere a plosnitelor de pat?
La finalizarea tratamentului, tehnicienii noștri vor emite un proces verbal de recepție a lucrărilor, în care vor fi menționate substanțele care au fost utilizate, numărul lotului de fabricație al acestora, metodele prin care au fost aplicate în locuință, cantitatea de substanță care a fost aplicată, diluția, norma de aplicare, suprafață tratată, recomandările către beneficiar după caz și gradul de infestare detectat. De asemenea, acesta include și garanția oferită.
Toate intervențiile efecte de Compania DDD pot fi achitate atât cash, cât și cu cardul.
Pentru fiecare tratament aplicat vei primi o factură fiscală și un bon emis de operatorii noștri, care vor avea mereu asupra lor o casă de marcat portabilă.
Nu vom presta niciun fel de serviciu DDD fără să emitem factură fiscală. Atât factura, cât și procesul verbal sunt documente oficiale care atestă prestarea și asumarea serviciilor noastre.
În cazul în care ne vei solicita, operatorii îți pot lăsa o copie a avizului de punere pe piață emis de Comisia Națională de Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății, pentru produsele utilizate în cadrul serviciilor prestate.
Este momentul să îți recapeți somnul și liniștea din casă cu ajutorul serviciilor oferite de Compania DDD. Procedurile noastre îți vor garanta un rezultat excepțional, pe care nu l-ai putea obține de unul singur, așa că nu mai sta pe gânduri și contactează-ne chiar acum!
Cât costă să scapi de ploșnițele de pat?
Cat costa o dezinsectie de plosnite?
Programul „SleepSafe Pest Control” este perfect pentru eliminarea definitivă a ploșnițelor de pat,
iar costurile finale ale procedurilor vor fi:
Tarife dezinsectie plosnite de pat in functie de numarul de camere pe care le are locatia ta:
Garsonieră: 300 lei/etapă x 2 etape = 600 lei
Apartament cu două camere: 350 lei/etapă x 2 etape = 700 de lei
Apartament cu trei camere: 400 lei/etapă x 2 etape = 800 de lei