Vrei să îți deschizi o afacere?
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Infestările dăunătorului costă timp și bani, dăunează stocului, perturbă activitățile companiei și prezintă amenințări majore la adresa sănătății, siguranței și conformității sanitare. Așadar, merită să fii pregătiți împotriva celei mai mari amenințări pentru afacerea ta, mai ales dacă te faci parte din industria alimentară.

În urma unei anchete a peste 1000 de companii din cinci țări pentru a afla impactul pe care dăunătorii îl au asupra întreprinderilor din industria alimentară, s-au descoperit cei trei dăunători care afectează în mod important costurile și reputația companiei.

Aceștia sunt insectele de produs, șobolanii și muștele. Fiecare dintre ei îți pot afecta afacerea în felul lor, ceea ce duce la rezultate multiple și provocări pentru care trebuie să te pregătești, dar pe care mai bine le previ.


Insectele de produse stocate reprezintă un termen generic care acoperă gândacii, gărgărițele, moliile și acarienii care infestează alimentele stocate, în oricare dintre etapele din lanțul alimentar, de la fermă până la bucătărie. Sondajul a constatat că acestea sunt cea mai costisitoare problemă, cu cel mai semnificativ impact asupra veniturilor.

Dăunătorii de produse sunt cel mai probabil regăsiți într-un ingredient alimentar la livrarea la o fabrică de prelucrare sau într-un produs alimentar procesat atunci când sunt depozitate pentru o lungă perioadă de timp. Majoritatea produselor alimentare uscate sunt predispuse la dăunători, inclusiv produsele din cereale, semințe, nuci, fructe uscate, condimente, lapte praf, ceai și carne conservată. Toate etapele dăunătorului pot fi prezente simultan - ou, larvă, pupă, adult. De asemenea, aceste insecte pot pătrunde în ambalaje din hârtie, carton, plastic, celofan și folie. Găurile de intrare ale unor astfel de insecte sunt mai mici decât se poate vedea cu ochiul, astfel încât să nu poată fi sesizate.


Cum poți combate insectele de produse stocate

Acești dăunători sunt controlați prin utilizarea unor măsuri standard de control al calității pe întregul lanț de aprovizionare, cum ar fi practicarea fumigării și igienei alimentare, gestionarea furnizorilor, companiilor de logistică, livrărilor primite, stocării materiilor prime, procesării, ambalării și depozitării produsului final. Infestările nu sunt evidente pentru ochiul necunoscător. Prin urmare, personalul trebuie să fie instruit să aibă grijă la semnele care indică prezența unor astfel de dăunători:

produse deteriorate, cum ar fi găuri mici în nuci sau cereale

prezența insectelor vii sau moarte (gândaci mici și molii), larve, pupe sau pânze de mătase pe coșurile de depozitare ale alimentelor

semne ale infestării, găuri, larve pe exteriorul pachetelor sau pungilor / pungilor de materii prime

larve sau pânze de mătase în fisuri și fisuri în jurul rafturilor sau a utilajelor, pe grinzi și pervazuri

dăunători prinși în capcane pentru insecte


Muștele

O serie de specii de muște sunt atrase de mirosurile prezente în jurul instalațiilor de procesare a alimentelor, cum ar fi muștele de fructe, muștele de scurgere și muștele murdăriei - care includ muștele din casă. Diferite specii de muște sunt atrase de diferite produse alimentare, inclusiv zaharuri fermentante, uleiuri și grăsimi, carbohidrați și proteine precum și materii vegetale în descompunere.

Muștele pot transmite până la 200 de agenți patogeni care provoacă boli la om, inclusiv: Salmonella, Campylobacter, E. coli, Cryptosporidium, viermi paraziți și ciuperci.

Obiceiurile muștelor le aduc în contact cu multe tipuri de murdărie, cum ar fi materiile fecale, gunoiul, materialele putrede, precum și alimentele depozitate și procesate în fabricile de procesare a alimentelor. Insectele se deplasează în mod regulat între sursele de alimente contaminate și zonele curate, transportând murdărie pe corpul lor și microorganisme interne. Muștele de casă regurgitează sucurile digestive și defechează în timp ce se hrănesc și se odihnesc, contaminând alimentele și suprafețele.

Sondajul a constatat că muștele sunt unele dintre cele mai perturbatoare insecte. Infestările cu muște sunt cel mai probabil responsabile de absența personalului prin boală (11%) și o singură infestare poate duce la pierderea a peste nouă zile lucrătoare într-un an.


Cum combați infestarea cu muște

Aplicarea practicilor standard de igienă a alimentelor este deosebit de importantă pentru controlul muștelor pentru a reduce mirosurile atractive, hrana și locurile de reproducere. De asemenea, pot fi controlate prin instalarea barierelor și a capcanelor ușoare pentru insecte pentru a preveni accesul și prinderea celor care intră într-o clădire.

Utilizarea plaselor la ferestre și aerisiri, menținute în bune condiții

Ușă proiectată în acest scop, de exemplu, uși automate, perdele de aer, uși rulante, uși cu bandă de vinil

Ușile sunt ținute închise atunci când nu sunt utilizate

Clădirea este întreținută pentru a preveni apariția unor găuri în orice parte a țesăturii care ar permite intrarea insectelor

Capcane ușoare UV și capcane cu feromoni pot fi utilizate pentru a prinde muștele și a preveni reproducerea.


Șobolanii

Aceste rozătoare sunt atrase de hrană și nu se aventurează departe de adăpostul sau locurile de cuibărire, astfel încât, într-o clădire mare, se vor cuibări aproape de alimentele accesibile. Ele pot crește rapid în număr, cu un aport alimentar abundent.

Șobolanii sunt unii dintre cei mai distructivi dăunători. Peste un sfert din întreprinderile chestionate au raportat avarii la echipamentele electrice din cauza șobolanilor. În consecință, aceștia sunt, de asemenea, cei mai probabili dăunători care duc la perioade de întrerupere a producției, întreprinderile pierzând în medie opt zile lucrătoare pe an din cauza infestărilor cu șobolani.

Șobolanii răspândesc, de asemenea, urina, excrementele și gunoiul colectat din mediul înconjurător, oriunde aleargă, deteriorează containerele alimentare și ambalajele și consumă orice aliment pe care îl pot accesa. Acestea pot transmite un număr mare de boli, inclusiv salmoneloză, leptospiroză, toxoplasmoză, boala Lyme și febră mușcătoare de șobolan. De asemenea, transportă paraziți, inclusiv căpușe, purici, păduchi și acarieni.


Cum combați șobolanii

Controlul șobolanilor implică împiedicarea accesului la alimente, apă și adăpost. Pot exista multe puncte de intrare într-o clădire, cum ar fi fisuri, guri de aerisire, conducte, cabluri, drenuri, uși, ferestre și plase, unde se pot lua măsuri de întreținere a clădirii pentru a împiedica accesul.

Este important să recunoaștem semnele șobolanilor, deoarece este puțin probabil să fie observate în timpul zilei. Acest lucru este cel mai bine realizat de un profesionist, care are expertiza și instrumentele pentru a identifica punctele de intrare și rutele de călătorie în jurul unei clădiri. Acesta este un pas esențial pentru planificarea măsurilor de control și prevenire. Informațiile colectate vor permite tehnicienilor să identifice cele mai potrivite locuri pentru instalarea capcanelor. Semnele comune ale șobolanilor sunt următoarele.

Urme de-a lungul și în apropierea alimentelor

Animale vii sau moarte

Zgomote, cum ar fi scârțâituri, sunete înfiorătoare

Urmele cauzate de blana lor grasă

Urme de praf sau pulbere așezate pe podea

Marcaje de mușcături pe alimente și ambalaje sau cabluri

Petele de urină detectate folosind lumina UV


Pentru a preveni și a combate infestările, contează pe echipa noastră de profesioniști. Îți punem la dispoziție soluții personalizate pentru ca tu să îți poți desfășura în liniște activitățile. 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice