Viespe sau albină?
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Finalul de vară ne întristează adesea, căci trebuie să ne luăm rămas bun de la temperaturile calde şi mai ales de la perioada concediilor. La capitolul insecte însă avem parte de noi aventuri, căci pe lângă ţânţari, ne putem întâlni cu viespi şi albine. Află totul despre aceste insecte, de ce înţeapă şi cum poţi preveni alergiile la înţepătura de albină sau viespe în cele ce urmează.


De ce înţeapă viespile?

Spre deosebire de credinţa populară, viespile nu sunt la fel de înfricoşătoare precum par a fi. Sunt doar mai protectoare şi spre deosebire de albine, te pot înţepa mai mult de o dată. Acesta este principalul motiv pentru care au o reputaţie proastă.

Viespile te vor înţepa doar din două motive: le ataci pe ele sau cuibul lor şi atunci reprezintă un mecanism de apărare, iar cel de-al doilea motiv pentru care te vor înţepa este din cauza fluturatului mâinilor în faţa lor, care le enervează.

Acest ultim comportament este observat la sfârşitul verii, când coloniile de viespi şi cuiburile se antrenează şi îşi pregătesc reginele noi pentru hibernarea de iarnă. Aceasta este perioada în care lucrătorii sunt derutaţi şi sunt şi mai susceptibili să te atace. Dacă observi că se construieşte un cuib de viespi lângă casa ta, poţi contacta echipa de profesionişti pentru a rezolva situaţia.


Viespea înţeapă sau muşcă?

Din nefericire, viespea înţeapă. Aceasta are un ac, dar spre deosebire de cel al albinelor, acesta nu cade după ce viespea te înţeapă. Viespile nu lasă acul în interiorul plăgii. Fiindcă majoritatea viespilor sunt prădători şi atacă insectele mai mici, ele îşi folosesc acul pentru a elibera veninul şi a paraliza victima. Aşa că da, au nevoie de acul lor.


În cât timp se vindecă înţepătura de viespe?

O înţepătură de viespe poate dura până la o săptămână pentru a dispărea complet. Durerea iniţială ar trebui să treacă în câteva zile. Zona va rămâne roşie şi puţin umflată, dar toate simptomele celelalte vor dispărea.


Cât de tare doare o înţepătură de viespe?

Ei bine, va durea destul de mult pentru primele două minute. Undeva între 10 şi 15 minute este normal să simţi durere puternică, dar se va stinge. Acestea sunt reacţiile persoanelor care nu sunt alergice la înţepăturile de viespe sau la alte muşcături de insecte.


Ce se întâmplă atunci când eşti înţepat de o viespe?

Viespile îşi folosesc veninul doar din două motive - unul pentru protecţie şi unul pentru a ataca insectele mai mici cu care se vor hrăni. Veninul trimite un semnal corpului tău că daunele sunt de fapt mai mari decât sunt. Deoarece nu este considerat un venin periculos şi nu transmite boli, o înţepătură de viespe poate fi periculoasă doar pentru persoanele alergice. Acesta este motivul pentru care este important să soliciţi ajutor medical imediat dacă eşti alergic.


De câte ori poate înţepa viespea?

Aşa cum am menţionat mai sus, o viespe poate înţepa de mai multe ori. Poate înţepa până reuşeşti să evadezi. Viespile eliberează un feromon care alarmează celelalte viespi din cuib că există un pericol în apropiere şi te pot ataca în grup.


Există un număr de înţepături de viespe care poate deveni periculos?

În general, aproximativ 10-15 înţepături pe kilogram, pot fi extrem de periculoase şi chiar pot duce la un sfârşit fatal.

În cazul în care eşti înţepat de mai multe ori, ar trebui să soliciţi imediat asistenţă medicală sau, cel puţin, să acorzi atenţie zonelor afectate, deoarece este posibil să dezvolţi o alergie sau să ai o reacţie severă, chiar dacă nu eşti alergic.


Este înţepătura de viespe acidă sau alcalină?

Viespile şi gărgăunii au înţepături alcaline, adică prezintă un pH mai mare decât cel neutru (pH 7). Înţepătura de albină de miere este acidă, fiind de fapt singura specie de albine cu pH acid.

Înţepăturile de viespe au aproximativ 6,9 pH care este aproape de pH-ul neutru. Aceasta înseamnă că opusul, care este acid, îl poate neutraliza. Aşadar, dacă doreşti să tratezi înţepăturile de viespe acasă, trebuie să găseşti ceva acid, cum ar fi oţet, bicarbonat, lămâie, uleiuri esenţiale etc.


Cum poţi combate senzaţia de după înţepătura de viespe?

Există câteva modalităţi care pot calma durerea şi umflarea unei intepături de viespe, cu toate acestea, există şi multe îndoieli cu privire la procesul de „neutralizare”. De ce? Deoarece înţepătura îţi pătrunde în piele şi eliberează venin în sânge, care apoi este transportat în corp. Aplicarea unei substanţe acide pe piele nu poate avea deci multe efecte pentru a îmbunătăţi situaţia.

Dar totuşi, unii medici te vor sfătui să aplici oţet în zonă, deoarece cel mai probabil va ajuta la ameliorarea durerii locale.


Care sunt simptomele unei înţepături de viespe - de la banal la şoc anafilactic?

Pentru persoanele ce nu prezintă alergii, reacţiile normale sunt:

umflătură

roşeaţă în zona afectată

durere

mâncărime

Aceste simptome vor scădea într-o zi sau două. Zona va părea umflată şi roşie cu un punct micuţ alb în locul în care pielea a fost străpunsă.


Reacţiile alergice uşoare ale înţepăturii de viespe, care nu sunt periculoase pentru sănătatea ta sunt:

umflarea extremă şi roşeaţă care continuă mai mult de două zile

vărsături

greaţă

Poţi trata simptomele cu remedii de la farmacie, calmante şi creme antihistaminice pentru zona umflată.

Mai mult decât atât, aceste reacţii alergice uşoare nu prezintă nicio ameninţare pentru viaţa ta şi nu sunt garantate să apară din nou în cazul în care o viespe te va înţepa în viitor.


Simptome periculoase la persoanele extrem de alergice

Anafilaxia este o reacţie alergică foarte gravă la veninul cauzat de înţepăturile de viespe. Poate fi extrem de periculos pentru persoanele care ştiu că sunt alergice, iar acestea ar trebui să solicite ajutor medical imediat ce sunt înţepate.


Simptomele anafilaxiei sunt:

crampe stomacale

ritmul cardiac crescut

anxietate

schimbarea pulsului

probleme cu respiraţia

vărsături


În cazul unei înţepături fii atent la simptome pentru a putea preveni un şoc anafilactic.


Albinele muşcă sau înţeapă?

Albinele nu muşcă. Este o concepţie greşită şi mulţi oameni spun că au fost muşcaţi de o albină, când de fapt nu s-a întâmplat asta. O albină nu muşcă, ci înţeapă. Un fapt interesant este că numai femelele înţeapă.

Bondarul, de asemenea, are un ac fin şi te poate înţepa de mai multe ori. Numai albina de miere este cea care are ghimpi pe ac şi moare după ce te înţeapă o dată.


Înţepătura de albină - acidă sau alcalină?

Veninul albinelor are un pH de 4,5 sau 5, care este mai mic decât pH-ul neutru (7), ceea ce îl face mai acid decât alcalinul (care este veninul de viespe). Mai multe substanţe alcaline pot ajuta la ameliorarea înţepăturii de albine. Cu toate acestea, mulţi oameni de ştiinţă şi reprezentanţi medicali au îndoieli de vreme ce veninul intră în sângele unei persoane, iar tratarea zonei în care pielea este pătrunsă va avea cu greu un efect asupra veninului.


Înţepătura de albină vs. înţepătura de viespe. Cum le deosebeşti?

Înţepătură de albină Înţepătura de viespe
Dureri uşoare în zonă Durere mai puternică
Acul este ghimpat şi se regăseşte întotdeauna în interiorul plăgii, deoarece insecta este sfâşiată atunci când albina încearcă să zboare Acul nu este lăsat niciodată în rană
Albinele mor după ce te înţeapă Viespile te pot înţepa de mai multe ori
Albinele injectează aproximativ 50 micrograme de venin Viespile pot injecta de la 2 la 15 micrograme. Dar îl pot injecta cumulat, de mai multe ori, la fiecare înţepătură
Veninul unei albine este acid Veninul unei viespi este alcalin

Cum tratezi înţepătura de albină?

Când o albină te înţeapă, nu numai acul îţi rămâne în piele, ci şi sacul de venin. Ceea ce înseamnă că după ce albina va fi moartă, veninul va fi încă pompat în sângele tău.

Pentru a trata înţepăturile de albine, trebuie să începi cu îndepărtarea acului, dar acest lucru trebuie făcut cu atenţie. Nu folosi penseta, deoarece dacă strângi prea tare se va elibera veninul. În schimb, ceea ce ar trebui să faci este să foloseşti un obiect contondent, cum ar fi un cuţit de buzunar, unghia sau chiar o scobitoare pentru a-l scoate uşor.

Spală apoi zona cu apă rece şi puţin săpun. Poţi folosi gheaţă învelită într-un prosop pentru a ameliora durerea.

Persoanele nealergice pot lua un calmant - ibuprofenul sau aspirina pot fi de ajutor.

Pentru o senzaţie de uşurare locală, poţi utiliza loţiune de calmare. Aplică uşor crema pe zona afectată sau prepară o pastă cu bicarbonat de sodiu şi apă şi aplic-o pe piele.

Dacă ai suferit mai multe înţepături de albine, scufundă întreaga zonă în apă rece.

Persoanele alergice ar trebui să solicite imediat ajutor de urgenţă. În aşteptare, încearcă să încetineşti eliberarea veninului, întinzându-te şi menţinând locul afectat imobilizat.


Cum neutralizezi înţepătura de albină?

Se spune că praful de copt neutralizează veninul albinei. Acesta este motivul pentru care este utilizat într-un amestec cu apă pe zona afectată. De asemenea, ar putea fi folosită pasta de dinţi. Dacă o albină te-a înţepat şi nu ai acces la medicamente, mergi la baie şi aplică nişte pastă de dinţi pe zonă, după ce ai scos acul.


Înţepătura de viespe sau albină la câini şi pisici

Animalul tău de companie s-ar putea juca cu bucurie în aer liber şi în următoarea secundă să alerge panicat şi să plângă. Ar fi putut fi înţepat de o viespe sau de o albină. Inspectează animalul şi caută aceleaşi semne pe care le-ai căuta şi la un om - roşeaţă şi umflături.

Animalele prezintă aceleaşi simptome ca şi oamenii, şi ei pot fi alergici la înţepături sau muşcături de insecte. Dacă animalul tău de companie este alergic, simptomele unei înţepături de viespe sau de albină pot fi, de asemenea, dezorientare, dificultăţi de mişcare sau respiraţie.

Dacă ai observat că pisica sau câinele tău a fost înţepat de o viespe sau o albină, ar trebui să rămâi calm şi să încerci să ajuţi animalul examinând mai întâi zona afectată. Poate există un ac de albină pe care trebuie să îl elimini.

Dacă animalul începe să prezinte vreun simptom, mergi imediat la veterinar.

Uneori, câinii şi pisicile nu prezintă umflături sau alte simptome imediat. Dacă acesta este cazul, atunci ar trebui să acorzi o atenţie deosebită animalului tău de companie pentru următoarele 24 de ore. Dacă în această perioadă observi vreunul dintre simptome, apelează la veterinar.


Cum tratezi o înţepătură de viespe sau albină la animalul tău de companie?

Dacă acesta are doar reacţii uşoare sau nu există niciun veterinar care să te poată ajuta, poţi încerca următoarele metode pentru a uşura senzaţiile din zona afectată:

Dacă o albină ţi-a înţepat animalul de companie şi vezi acul încă în piele, trebuie să îl elimini folosind ceva contondent - cum ar fi cardul de credit, unghia. Dar nu folosi penseta, deoarece dacă strângi prea tare, poţi elibera mai mult venin în interiorul plăgii.

Pentru a trata înţepăturile de albine poţi folosi praf de copt amestecat cu apă, amestec cu care să tamponezi zona. Apoi aplică gheaţă învelită într-o cârpă.

Pentru a trata înţepăturile de viespe la câine sau pisică, poţi utiliza oţet, suc de lămâie sau o jumătate de lămâie pentru a trata zona afectată şi a neutraliza veninul de viespe. Şi apoi aplică gheaţă pentru a ajuta la reducerea umflăturii.


Nu uita: în cazul unei înţepături de albină sau viespe apelează la ajutor medical pentru a preîntâmpina o situaţie ce poate deveni fatală. Pentru problemele cauzate de roiurile de albine sau viespi nu lua singur măsuri, ci contează pe specialişti! 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice