De ce iti vine sa te scarpini din cauza muscaturilor de tantar
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Când vă gândiţi la vară, lucruri precum grătarul şi excursiile pe plajă vă vin în minte. Cu toate acestea, în afară de toată distracţia de la soare, sezonul este cunoscut şi ca momentul din an când ne confruntăm cu ţânţarii. Aceşti dăunători pot strica orice activitate de vară, provocând mâncărimi, zone inflamate ale pielii şi sunt capabili să transfere boli grave, cum ar fi virusul West Nile, virusul Zika, Chikungunya şi multe altele.


Cum apar ţânţarii?

Ţânţarul l-ar putea considera pe om cel mai bun prieten al său, dat fiind faptul că se hrăneşte cu sângele lui. Acesta ia naştere atunci când femelele depun ouăle pe suprafaţa apelor stătătoare, în jgheaburi, pe acoperiş, în butoaiele pentru apa de ploaie, mocirle sau bălţi.


De ce este ţânţarul considerat un dăunător? Ce boli poate transmite?

Deşi nu provoacă pagube alimentelor, aşa cum se întâmplă în cazul muştei, ţânţarul este deranjant din pricina zgomotului produs în timpul zborului (mai ales noaptea), dar mai cu seamă din cauza înţepăturilor. În funcţie de fiecare organism în parte, înţepăturile acestui dăunător sunt urmate de diferite reacţii alergice, în general apărând eriteme şi urticarie. Europa este mai puţin ameninţată de transmiterea unor boli prin intermediul ţânţarilor, însă în zonele tropicale aceştia sunt purtători de viermi şi arboviruşi. Ţânţarii din familia Anopheles sunt cei cunoscuţi pentru răspândirea malariei. Turismul crescut în toate zonele Globului face ca orice regiune să fie expusă riscului.


Cum se pot combate ţânţarii?

Instalarea de plase împotriva ţânţarilor împreună cu popularea iazurilor cu peşti care să reducă populaţia de larve sunt câteva metode de combatere a zumzăitorilor, existând şi varianta chimică, ce însă poate afecta şi alte populaţii de vieţuitoare.


De ce muşcă ţânţarii?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizaţi cu senzaţia de mâncărime uneori înnebunitoare a unei muşcături de ţânţar. Dar de ce muşcăturile de ţânţari produc o senzaţie de mâncărime şi mai cu seamă de ce ţânţarii atacă oamenii?

Ţânţarii care atacă au nevoie de fapt de proteina găsită în sânge pentru a-şi hrăni ouăle în curs de dezvoltare. Prin urmare, numai femelele vor ataca. Insectele se folosesc de mai multe semne pentru a localiza o gazdă, inclusiv dioxidul de carbon pe care îl expirăm, căldura şi mirosul corpului. De fapt, există anumiţi factori care fac unii oameni mai atractivi pentru ţânţari decât alţii.


De ce muşcăturile de ţânţar produc mâncărimi?

Când un ţânţar muşcă, îşi foloseşte părţile bucale, asemănătoare unor paie, pentru a străpunge pielea şi pentru a trage sânge. În timp ce face acest lucru, ţânţarul injectează o parte din propria sa salivă, care conţine un anticoagulant şi anumite proteine.

Anticoagulantul previne coagularea sângelui în jurul gurii ţânţarului, ceea ce ar putea provoca blocarea acesteia. Proteinele eliberate de ţânţar declanşează sistemul imunitar al organismului, care eliberează histamină, un compus care permite globulelor albe să acceseze zona afectată. Creşterea fluxului de sânge şi numărul de celule albe din sânge cauzate de histamină provoacă inflamaţii şi umflături. Histamina trimite, de asemenea, un semnal la nervii care înconjoară muşcătura, fapt care în cele din urmă provoacă senzaţia de mâncărime.

În timp ce unii oameni pot experimenta această mâncărime binecunoscută, alţii poate nici nu îşi dau seama că au fost muşcaţi. Unii adulţi nu au deloc reacţie la muşcăturile de ţânţar. Adulţii expuşi constant la aceleaşi tipuri de ţânţari pot dezvolta oarecum o rezistenţă la aceste proteine, ceea ce duce la scăderea răspunsurilor sistemului imunitar şi la mai puţină mâncărime. Cu toate acestea, persoanele care călătoresc în locuri noi şi întâlnesc diferite specii de ţânţari sunt susceptibile să experimenteze reacţii precum mâncărimile.


Scărpinatul face ca senzaţia de mâncărime să se intensifice?

Scărpinarea unei muşcături de ţânţar va înrăutăţi probabil senzaţia de mâncărime prin creşterea inflamaţiei. Mai mult, acest obicei poate creşte şi riscul de infecţie dacă distruge pielea.


Prevenirea muşcăturilor de ţânţari

Pentru a rămâne neatacaţi de ţânţari şi fără senzaţie de mâncărime, asiguraţi-vă că eliminaţi orice zonă de apă stătătoare din jurul proprietăţii, cum ar fi ghivece, bazine cu apă sau prelate de protecţie, deoarece acestea sunt locuri de reproducere ideale pentru ţânţari. Femelele îşi depun ouăle în interiorul unor locuri care pot găzdui chiar şi o jumătate de centimetru de apă, ceea ce înseamnă că ceva atât de mic precum capacul unei sticle poate ţine suficientă apă pentru a se dezvolta larvele!

De asemenea, proprietarii de case ar trebui să verifice toate ferestrele şi uşile, reparând chiar şi cea mai mică gaură. În plus, multe specii de ţânţari sunt cele mai active în timpul amurgului şi în zori, astfel încât este indicat să se minimizeze timpul petrecut afară în aceste perioade.

Când vă aflaţi în aer liber, purtaţi pantaloni lungi şi mâneci lungi atunci când este posibil şi asiguraţi-vă că aplicaţi un produs împotriva insectelor care are în componenţă unul dintre ingredientele înregistrat EPA, precum DEET, picaridină, IR3535 sau ulei de eucalipt.

Dacă invazia de ţânţari scapă de sub control, contactaţi un profesionist autorizat de combatere a dăunătorilor pentru a rezolva eficient problema.Compania DDD vă stă la dispoziţie cu soluţii punctuale, servicii bio şi rezultate eficiente.


 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice