7 insecte care îți distrug stocurile de mâncare din cămară
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Una dintre cele mai frecvente probleme ale gospodăriei - insectele care trăiesc în cămară, devorează și contaminează produsele depozitate. Deși aceste insecte prezintă, de obicei, puține sau chiar niciun risc pentru sănătate, unele specii (în special gândacii de covoare) pot induce iritații și alergii.

De reținut!

Aproape toate produsele naturale uscate sunt sensibile la infestări. Cum ar fi cereale, făină, nuci, condimente, lapte praf, ierburi ambalate și fructe uscate. Inclusiv unele produse nealimentare precum hrana pentru animale de companie, păsări, plante uscate, momeli pentru rozătoare etc.

Insectele alimentare pot infesta produsele deschise, precum și ambalajele de hârtie, carton subțire, plastic, folie sau celofan nedeschise.

Toate etapele (ou, larve, pupă și adult) pot fi prezente simultan.

Insectele care atacă alimentele depozitate sunt de obicei gândacii sau moliile.

Indiferent de locul în care le găsim, cheia rezolvării problemei este localizarea sursei infestării.


Alimentele ar putea fi contaminate cu:

blană

excremente sau urină

ouă / larve sau insecte adulte moarte

murdărie întâlnită în drumul lor


Bolile prin care dăunătorii pot pune în pericol sănătatea ta:

Salmonella

E coli

Stafilococ

Leptospiroza

Viermi paraziți

Toxoplasmoza

Listeria

Cryptosporidium

Fungi


Regăsești mai jos un top al insectelor cel mai des întâlnite în zona spațiilor de depozitare cu alimente:

1. Molii indiene (Plodia Interpunctella)

Acești gândaci sunt cei mai comuni dăunători de produse depozitate. Adulții au o lungime de 8-10 mm, jumătatea exterioară a aripilor fiind într-o culoare de cupru sau gri închis, în timp ce jumătatea superioară este gri-gălbui, cu o bandă întunecată la intersecția dintre cele două. Moliile adulte nu afectează de fapt bunurile ambalate. Larvele (omizile), cunoscute sub numele de viermi de ceară, sunt un dăunător obișnuit care se hrănește cu cereale regăsite în întreaga lume. Aceste insecte se rotesc cu pânză de mătase pe suprafața alimentelor, astfel că, dacă infestarea este prezentă, mâncarea va părea a fi împletită. Atunci când larvele își termină dezvoltarea, acestea se înghesuie adesea pe pereți și tavane, ceea ce face mai dificilă exterminarea lor.

Semne de infestare: larve sau pânze pe produse; adulții care zboară; larve sau pupe în dulapuri, pe tavane sau pereți.


2. Gândacii de făină (Tribolium confusum și T. castaneum)

Sunt dăunători obișnuiți și sunt folosiți pe scară largă ca animale de laborator. Adulții sunt de culoare brun-roșcată și au o formă alungită. Gândacii de făină consumă de obicei grâu și boabe, dar și alte produse naturale, cum ar fi ciocolată, fructe uscate și nuci. Sunt adaptate pentru a supraviețui condițiilor foarte uscate și pot rezista la cantități chiar mai mari de radiații decât gândacii. Există două specii de gândaci de făină - gândacul roșu de făină, frecvent în gospodării și gândacul Tenebrio, care este un dăunător major în industria agricolă. Aceste insecte sunt de asemenea foarte rezistente la insecticide. Larvele lor dezvoltate sunt cunoscute sub numele de viermi de masă.

Semne ale infestării: larve și / sau adulți pe produsele infestate; adulți pe suprafețe din apropiere; bucăți mici de boabe crăpate.


3. Gândacii păianjen (familia Ptinidae)

Seamănă cu păianjeni mici, cu corpuri rotunde, picioare lungi și subțiri (două perechi de trei) și nu au aripi. Atât larvele, cât și adulții sunt insecte “gunoier” care pot trăi cu orice fel de produse naturale, inclusiv cereale, nuci, cărți, produse animale de orice fel, făină, mirodenii, fructe și legume uscate, semințe, țesături textile și excremente uscate. Gândacii păianjen sunt cei mai activi noaptea sau în locuri întunecate. De asemenea, preferă zonele umede și produsele alimentare care sunt stricate de umiditate. Îi puteți găsi în pereți, mansarde, subsoluri, în crăpăturile podelelor din lemn și în cuiburile de păsări și rozătoare.

Semne ale infestării: larve și / sau adulți pe produsele infestate; adulți pe suprafețe din apropiere.


4. Gândacul de grâu (Sitophilus spp.)

Cunoscut și sub denumirea de grânar, poate fi găsit în întreaga lume și este un dăunător comun care provoacă daune mari cerealelor depozitate. Aceste insecte sunt zvelte, cu zona gurii alungită. În funcție de cereale, acesta variază în dimensiuni. Adulții au o culoare brun-roșiatică. Femelele depun multe ouă, în timp ce larvele mănâncă interiorul boabelor. Larvele sunt lipsite de piele și albe, cu capul maroniu, și se găsesc numai în sâmburi sau semințe întregi. Aceste insecte atacă doar cerealele integrale sau semințele, lăsând mici găuri rotunde de ieșire în zonele infestate.

Semne ale infestării: boabe și semințe cu mici găuri rotunde; adulți din apropierea produselor infestate.


5. Gândaci

Gandacii sunt un dăunător comun în întreaga lume. Aceștia îți pot infesta baia, subsolul, mansarda, dar mai ales - bucătăria. De ce? Pentru că acolo există mâncare. Îți pot intra în gunoi, dar vor intra și în dulapuri și vor ataca mâncarea depozitată acolo. Dacă există acces facil, gândacul își va croi drum către sursa hranei. Chiar și cea mai mică gaură sau gol din dulapurile tale vor fi suficiente pentru ca aceștia să descopere pastele, zahărul, fursecurile sau orice altceva nu ai închis corect.

Semne de infestare: gândaci vii în dulapuri, cămară sau chiar în interiorul alimentelor nepotrivit ambalate.

6. Furnicile

Dacă simt mâncarea și pot ajunge la ea, vor face acest lucru. Oricât de departe de ele ar fi intrarea către cămara ta, acestea vor forma o colonie eficientă și rapid organizată pentru a obține cât mai multă mâncare.

Semne de infestare: văzând o colonie lungă de furnici care se îndreaptă spre cămară; văzând o mulțime de furnici în interiorul alimentelor ambalate deschise (nu este necesară o colonie de furnici); mâncarea lipsește fără un motiv aparent.


7. Musculițele de fructe

Muștele fructelor sunt micile insecte maro-roșiatice pe care le vezi zburând în și prin exteriorul frigiderului, cămarii sau gunoiului. Sunt atrase mai ales de fructe fermentate, legume, alimente și lichide zaharoase precum și de resturi alimentare. De obicei, le vei găsi în apropierea gunoiului tău, lângă fructe sau legume prea coapte, pete de miere sau zahăr, ori sticle de suc.

Semne de infestare: musculițe vii care zboară.


Cele mai comune alimente care sunt infestate de diverse insecte:

Cereale, făină, orez, paste

Biscuiți și ciocolată

Nuci și semințe

Condimente și ierburi

Fructe și fructe uscate

Nu atât de des: ceai, legume, cremă de cafea sau lapte praf, cacao


Prevenție

Depozitează produsele alimentare în recipiente de sticlă, metal sau din plastic dur (mai ales dacă acestea vor fi păstrate o perioadă lungă de timp).

Verifică în mod obișnuit cămara pentru alimente vărsate.

Verifică pachetele deschise și nedeschise pentru semne de infestare.

Spălarea zonelor cu substanțe chimice nu va preveni infestarea alimentelor. Pune capcane lipicioase cu feromoni de insecte în dulapuri.

Verifică și curăță zonele în care sunt depozitate alimente pentru animale de companie și păsări.

Curăță bine fisurile și colțurile cu un aspirator.


Combaterea dăunătorilor

Aruncă orice alimente sau bunuri infestate.

Folosește un aspirator pentru curățarea completă a cămărilor, a rafturilor și a dulapurilor, în special a eventualelor fisuri, colțuri și locuri unde s-a produs infestarea. După aceea, aruncă sacul aspiratorului pentru a preveni reinfestarea.

Nu este neobișnuit să vezi ocazional molia indiană zburând chiar și la 3 săptămâni după infestare. Cu toate acestea, dacă după perioada de 3 săptămâni moliile continuă să fie prezente, acestea indică o sursă de hrană care nu a fost descoperită.

Dacă nu ești sigur că un produs este infestat sau nu, îl poți pune la congelator la 0 grade timp de cel puțin 4 zile. Sau îl poți introduce într-un cuptor la 130 de grade timp de cel puțin 30 de minute. Aceste temperaturi vor ucide orice ouă sau insecte care pot fi prezente.

Utilizarea spray-urilor insecticide nu este recomandată pentru controlul dăunătorilor din cămari sau spații de depozitare.


Dacă experimentezi neplăceri cauzate de dăunătorii din cămară, nu ezita să apelezi la ajutorul nostru specializat. 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice